5 Şubat 2011 Cumartesi

Astrolojide DİŞİL ve ERİL Enerjiler




Astrolojide burçlar ve gezegenler eril ve dişil olmak üzere 2’ye ayrılırlar. Öncelikle burçlardan bahsedecek olur isek; Eril Burçlar KOÇ, İKİZLER, ASLAN, TERAZİ, YAY, KOVA’dır. Dişil Burçlar ise; BOĞA, YENGEÇ, BAŞAK, AKREP, OĞLAK, BALIK burçlardır. Hava ve Ateş burçları eril, su ve toprak grupları ise dişil burçlardır.  Sıra gezegenlere geldiğinde ise Eril Gezegenler; GÜNEŞ, MARS, JÜPİTER, SATÜRN- Dişil Gezegenler ise; AY, VENÜS’tür. Merkür’ü elbette unutmadık, Merkür Nötr bir enerjiye sahiptir, irtibat halinde bulunduğu gezegenin veya içinde bulunduğu burcun enerjisine göre davranır. Eril bir burçta ise Merkür eril bir şekilde kendini gösterecek Dişil bir burçta ise de Dişil bir şekilde kendini ortaya koyacaktır.

Peki nedir bu eril ve dişillik? Hemen belirtmem gerekiyor ki bunun toplumsal kadın veya erkek olmakla ilgili değildir çünkü hepimizin haritasında bu eril ve dişil enerjiler mevcuttur, ne kadar olduğunu ise birazdan öğreneceğiz.

ERİL enerji; hareketi ve olayları başlatan demektir. İlk adımı atan, insiyatif ve sorumluluk alan, tepkinin doğmasına yol açan, girişimde bulunan, kendine güvenen, cesur, harekete geçebilen, meraklı, araştıran, olayları ve ilişkileri başlatan, kendini ortaya koyabilen, ilk adımı atan, ilk sözü söyleyen,rasyonel biraz ileri boyutta gidip ilk yumruğu atandır. Offensivedir.

DİŞİL enerji ise; etkiye tepki gösterendir. Takip eden, savunan, deffansive, güvenliğini düşünen, telaşsız, adım atmadan önce düşünen, edilgen, uyum sağlayan, fedakar, durağan, risk almayan, başkasına kolay inanan,harekete geçebilmek için dışarıdan motivasyona ihtiyaç duyan, izleyen, gözleyendir.

            Doğum haritalarımızda gezegenlerin hangi enerjiye sahip burca düştüğüne bakarak o gezegenin nasıl bir enerjiyle çalıştığını anlayabiliriz. Bunun yanı sıra gezegenlerin çoğunluğunun eril mi yoksa dişil burçlara mı yerleştiğine bakarak nasıl biri olduğumuz hakkında ipuçları elde edebiliriz. Eril ve Dişil enerjiler astrolojide öngörü yaparken de yol gösterici araçlardır. Gerçekleşmesi muhtemel bir olay bir tepkiye karşılık mı doğuyor yoksa yeni bir olay mı başlıyor, bunu anlayabilmemize olanak sağlar.

Kendi doğum haritam üzerinde minik bir örnek ile devam edelim



Yukarıda gördüğünüz benim doğduğum anda bir nevi gökyüzünün çekilmiş bir fotoğrafı. Eril mi yoksa Dişil enerji dağılımı ne şekilde ve nasılmış birlikte bakalım. Skorlamayı yaparken, daha önce bahsettiğim GÖLGE ve SENTEZ burcunda ki gibi yapıyoruz. Güneş, ay ve yükselen burcumuza 3’er puan, haritamızın tepe noktası yani MC 1 puan, Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn 1’er puan alacaklar.

Yükselen Burcum AKREP yani DİŞİL +3 puan
Tepe Noktası (MC) Aslan yani ERİL +1
Ay KOÇ burcunda yani ERİL +3
GÜNEŞ Boğa burcunda yani DİŞİL +3
Merkür KOÇ burcunda yani ERİL +1
VENÜS KOÇ burcunda yani ERİL +1
MARS Akrep burcunda yani DİŞİL +1
Jüpiter OĞLAK burcunda yani DİŞİL +1
SATÜRN Akrep burcunda yani DİŞİL +1

Buradan genel toplama bakacak olur ise;

ERİL enerji +6 puan
Dişil enerji, 9 Puan’dır

Dişil enerjinin ifade ettiklerine göz atacak olur isek, gerçekten de kendi hayatımda genelde kendimi savunmam gereken durumlarda daha çok bulmuşumdur, güvenlik konuları benim için önemli olmuştur özellikle duygusal güvenlik ihtiyacında olmuşumdur. İzlerim, gözlemlerim, kolay uyum sağlarım, adapte olurum hayatımda ki kişilerin hayatlarında gelişen olaylar ve aldıkları kararlar bir şekilde beni etkiler.

Sizlerde kendi haritalarınızı çıkartıp bunu hesaplayabilirsiniz. Bu astrolojide kişiyi anlamak, keşfetmek , öğrenmek ve harita okumaya giriş  için atılan ilk adımdır.

Sevgiler…