Sayfalar

18 Ocak 2013 Cuma

ŞANS Noktası Nedir ve Nasıl Hesaplanır



Merhaba Arkadaşlar;
Yeni yılın ilk bilgi içerikli yazısını yazayım dedim. Bir süredir ne üzerine yazsam diye düşünüyordum aslında. Bu sefer ki konumuz ŞANS Noktası..

12 sene önce, ben daha astroloji eğitimi almamışken, meraklı meraklı sürekli bir şeyler alıp okurdum.  Eski sahafta bulduğum bir kitapta şans noktası diye bir kavram duymuştum ama kitapta nedir ne değildir pek bahsetmiyordu. Google efendide şimdi ki gibi bilgi denizi değildi ve baya baya araştırmak zorunda kalmıştım. Hey gidi günler…
Astrologlar bir doğum haritasını incelerken bazı ensturmanlar kullanırlar, bunların en başında gezegenler gelir akabinde sabit yıldızlara göz atarız (Sabit yıldızlarla ilgili bir yazı hazırlıyorum yolda) ay düğümlerini inceleriz ve bir de “Arap Noktalarına” göz atarız.
Arap Noktaları; Astrolojinin eski gücünü kaybedip arap yarım adasında yeniden şekilendiği can bulduğu dönemde Arap astrologlar bazı matematiksel hesaplar yaparak gökyüzünde aslında var olmayan ama matematiksel hesaplar sonucu ortaya çıkardıkları bazı önemli yaşamsal noktalar tespit etmişler. Aslında tespit etmişler deyimi biraz yanlış olur çünkü tarihte ilk Yunanlılar bu noktalar üzerinde çalışmışlar ama Araplar kadar üzerinde durmamışlar ve araplar bu konuyu aslında daha da detaylandırmışlar.    Bunların bazıları, ölüm noktası, kardeşler noktası, para noktası, anne noktası, baba noktası….vs Bu noktaların içinde en popüler olanı ve bilineni aslında ŞANS Noktasıdır.  Şans noktası, gökyüzünde gezegen veya sabit yıldızlar gibi gözlemlenebilen bir ensturman değil matematiksel formüllerle hesaplanan zahiri bir noktadır. ŞANS noktasını yabancı kaynaklarda “Part Of Fortune” olarkata rastlayabilirsiniz.   Şans noktasının hesaplanmasında kullanılan bir formül var, birazdan nasıl hesaplanacağını sizlere anlatacağım. Ama öncelikle ŞANS noktası hakkında kişisel görüşlerim ve nasıl kullanıldığı hakkında bilgi vereyim sizlere.

ŞANS noktası; aslında isminde de anlaşılacağı gibi bir kişinin doğum haritasında ve hayatında ki şanslı alanlara işaret eder. Fakat burada şöyle bir ayrıma dikkatlice varmak gerekir. Bir doğum haritasında ki en önemli şans göstergesi JÜPİTER’dir. JÜPİTER’in doğum haritanızda ki yerleşimi, kurduğu kontaklar,  yaşamınızda ki asıl şanslı ve kazançlı alanlara işaret eder. ŞANS noktası ise benim şu ana kadar yaptığım onca danışmanlık ve incelediğim doğum haritalarından çıkardığım sonuç, kişinin “GİZLİ” şansı. Kişi bunun çok farkında olmayabilir, henüz kendinde keşfedememiş olabilir. Ama kişinin yaşamında ki görünmeyen ve hatta kolektif bilinçten yansıdığını düşündüğüm yaşamında ki ona destek olan, iyi gelen gizli bir şans eli gibidir. Yaşamda kişinin hissesine düşen, payına düşen şanslı pasta dilimi gibidir.  Ama bir gezegen gücü kadar etkili değildir ve kendini göstermeyecektir. Bir şans noktasına çok fazla bel bağlamamak gerekir. Ama iyi yerleşimde bir şans noktası ve haritanın diğer göstergeleri de destekleyici ise o zaman vaad edilen iyilikler, güzellikler, şanslar daha rahat bir şekilde ortaya çıkacaktır. Şans noktası sadece 3. Seviyede ama önemli bir detaydır..

Peki şans noktamızı  nasıl hesaplayacağız… İşte asıl meseleye geldik… Buradan sonrası birazcık astroloji bilgisine aşina kişiler hemen anlayabilecek, hiç bilmeyen bir kesim daha da meraklanıp araştırıp yapmaya çalışacak. Bu yazıların en güzel kısmı da buı zaten… Astrolojiye eğilimli kişilerin merak duygusunu tazeleyip daha fazla araştırmasına yardımcı olması…

Aslında bir astroloji haritası çıkaran sitelerde veya programlarda şans noktası genelde otomatik olarak çıkıyor. Yazının başında gördüğünüz resim, şans noktasının sembolizmi zaten…
Şimdi yazacaklarım, şans noktasını manuel hesaplamak isteyenler içindir. En güzel doğum haritası çıkaran site ise, sizlerin kolaylıkla kullanabileceği www.astro.com sitesi olacaktır. Bu siteye girdiğinizde yukarda “Free horoscope”  kısmına tıklıyorsunuz, açılan sayfayı en aşağı çekiyorsunuz. Hemen aşağıda “Chart  Drawing Ascendant” a tıklayacaksınız. Açılan yeni pencerede sizden istenen bilgileri eksiksiz ve doğu bir şeklide girdiğinizde doğum haritanızı oluşturmuş olursunuz.
 Şans noktasını hesaplayabilmemiz için öncelikle bir doğum haritasının gece haritası mı yoksa gündüz haritası mı olduğunu bilmemiz gereklidir.  Bunu anlamak gerçekten çok basit aslında, çıakrdığınız doğum haritasında “Güneş” yükselen çizgisinin üstünde ise gündüz haritası olur, yükselen çizgisinin altında ise gece haritası olur. Aşağıda ki resimden bunu anlayabilirsiniz… Benim kendi doğum haritam resimde gördüğünüz.. (Resmin üzerine tıklarsanız orjinal boyunu görebilirsiniz) 





Peki b bilgi bizim için neden önemli ? Çünkü şans noktasının 2 tane formülü var, gece ve gündüz haritalarında ayrı ayrı.
Gündüz haritasında Şans Noktası: Ay – Güneş + ASC
Gece haritasında Şans Noktası: Güneş – Ay + ASC

Peki bunlar ne demek ?

Yazının bu kısmına gelene kadar aslında her şey gözümde çok basit görünüyordu, fakat aslında işin en komplike kısmına gelmişiz ve fark etmemişim (Merkür’ü Koç’ta insan olarak)
Şimdi ufak birkaç bilgiye ihtiyacınız var burada, madem başladık bu yazıya devamını getireceğiz. Bir burç =30 derecedir.
Koç ile boğa arası mesela 30 derecedir
Koç ile ikizler arası :60 derecedir.
Koç ile terazi arası 180 derecedir.
Her burcun arasının 30 derece olduğunu bilmeniz önemli.  KOÇ burcu bizim başlangıç yani 0 noktamız.  Bütün hesaplamaları koç burcundan başlayarak yapacağız…
Formüllerde yazan Ay – Güneş + ASC şu demektir. Ay’ın derecesinden Güneş’in derecesini çıkartıp yükselen derecesi ile toplayacağız bulduğumuz sonuc hangi burca denk geliyor ise bizim şans noktamız o burçtadır.
Şimdi bir örnek yapalım benim kendi kişisel haritam üzerinden…
Benim Güneş’im haritada gördüğünüz gibi ASC çizgisinin üstünde, yani bir gündüz haritasına sahibim. Deme ki şans noktası için benim kullanacağım  formül;
ŞANS Noktası: AY – GÜNEŞ + ASC
ŞANS Noktası: Ay (22 derece koç burcunda) – Güneş (9 derece boğa burcunda) + ASC (4 derece Akrep burcu)
Buradan itibaren yukarıda yazdıklarımı yerleştiriyorum. Ay’ım koç burcunda olduğu için işim kolay, KOÇ başlangıç noktam olduğu için Ay derecem 22..
Güneş ise BOĞA burcunun 9 derecesinde. Güneş’im 39 derece olmuş oluyor.
4 Derece akrep ise; 214 dereceye tekamül etmekte.  Koç burcundan Akrep burcunun 4 derecesine kadar 214 derece vardır çünkü. Bu kısımda zorlanabileceğinizi düşünüyorum ama işin mantığı aslında çok basit. Hatta daha iyi anlayabilmeniz için sizlere minik bir tablo yazayım…

KOÇ’tan BOĞA ya 30 Derece
Koç’tan ikizlere : 60 derece
Koçtan yengece 90 derece
Koçtan aslana 120 derece
Koçtan başağa 150 derece
Koçtan teraziye 180 derece
Koçtan akrebe 210 derece
Koçtan yaya 240 derece
Koçtan oğlağa 270 derece
Koçtan kovaya 300 derece
Koçtan balığa 330 derece..

Yükselen burcum 4 derece akrep olduğu için otomatik olarak derecesi 214 derece olmuş oluyor.

Şimdi formülde yerlerine yazalım bakalım ne sonuç çıkacak…
ŞANS Noktası: 22 derece – 39 derece + 214 derece
Şans Noktası: 197 derece
Yukarıda ki tabloya bakarak 197 derecenin 17 derece terazi burcuna denk düştüğünü anlarsınız…

Şimdi şöyle bir okudumda, aslında gayet açıklamalı yazmışım… Bir çoğunuz hesaplayabilecek…
Şans noktasının zararlı, yararlı, güçlü veya zayıf olduğu özel bir yerleşim yoktur. Çıkardığınız sonuçta şans noktası hangi burçta ise o burç doğum haritanızda hangi eve düşüyorsa o konularda şans elde etme potansiyeliniz yüksektir. Benim haritamda 12. Evime düşüyor şans noktası.

Ev kişisel yetenekler, fiziksel görüntü,  1. evdir
Ev para, kazançlarım 2. evdir
Eğitim, iletişim 3. evdir
Yuva,aile 4. Evdir
Aşk-çocuk 5.evdir
Sağlık çalışma ortamım 6.evdir
Evlilik – ortaklık 7.evdir
Miraslar, ortak kazançlar 8.evdir
Yurt dışı, yabancılar 9.evdir
Kariyer 10. evdir
Sosyal çevre 11. evdir
Bilinmeyen gizli konular 12.evdir

Evlerin çok basit anlamları da bu şekilde…

Bu yazıyı daha da fazla uzatıp Arabın yallelisine dönüştürmek istemiyorum açıkçası… Bu kadar bilgi yeterli şimdilik…
Şimdi de bir sonra ki yazı için konu düşünmeye başlıyorum sizler şans noktanızı bulmaya çalışırken J

Hepinize kolay gelsin…