Sayfalar

30 Aralık 2011 Cuma

Selahattin Amca



Benim sık sık söylediğim bir cümle vardır, ‘’ Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak cahil insanların işidir’’ Bu cümle yine nereden geldi aklıma bugün ? Selahattin amca saolsun. Selahattin Duman’dan bahsediyorum, yaşı itibariyle kendisi benim için amca kıvamında çünkü, buna istinaden yazımın geri kalanında kendisine sayın amca diye söz edeceğim.

Bugün Vatan gazetesinde ki köşesinde astroloji fal ve akabinde Şamanlıkla ilişkilendirmiş ve elinde hiçbir veri olmadan verip veriştirmiş. Yazıyı okuyunca önce bir güldüm! Sonra şaşırdım! Yazısını okumak isteyenler için (http://haber.gazetevatan.com/Haber/420340/1/Gundem)  Bu yazısının neresinden tutsam elimde kalıyor ama bir yerinden başlamak gerek.

Yazısında bahsettiği Şamanizm, insanlık tarihinin en eski dinlerinden biridir, temeli büyü ve sihre dayanır. Şaman ayinlerini yöneten, yapan kişilere de Şaman denir. Buradan yola çıkarak astrolojiyi bir din olarak görmek ve bununla uğraşan kişileri de din adamı gibi göstermek nasıl bir gaflettir benim aklım almadı ? Kaldı ki astorloglar büyü veya sihirde yapmaz!

Eğer ben biz eleştiri yazısı yazacaksam öncelikle o konu hakkında bilgi sahibi olmam ve elimde anti verisini oluşturacak sağlam argümanlarımın olması gerekir ki birisi çıkıpta yazdığım yazıyı tabiri caiz ise bana ‘’Kapak’’ yapmasın, komik duruma düşmeyelim, karizma çizilmesin. Hele ki Türkiye’nin önde gelen köşe yazarlarından biri isem daha dikkatli olurum, yoksa sizin gibi ‘’laf olsun torba dolsun’’ torba doldun mantığıyla kelimeleri sizden kat bi kat daha ustaca kullanarak yazı yazabilecek insan çok!

Sayın amca, gelişen dünya, bilim ve pozitif bilimin ardından Astrolojiye inanan ahmakların arttığından dem vurmuş. İşte asıl hikaye burada başlıyor…

Astroloji insanlık tarihi kadar eski bir konudur, ilk insanların yaşadıkları mağara resimlerinde de Güneş ve Ay resmedilmiş, bu ikisi kutsal ışıkları sayılmış ve etkileri araştırılmış. Hatta o dönemde, çıplak gözle Satürn’e kadar gezegenler gözlemlenmiş,incelemeler yapılmış. Tarih içinde astroloji bir çok kolda gelişim göstermiştir. Özellikle Hindistan, Mezopotamya, Mısır, Arabistan, Çin, Avrupa’da.  Sayısız bir çok bilim insanı ve astrolog yetiştirmişlerdir. Hatta sayın amca siz Koperniğin, Newton’un, Gelileo’nun, Platon’un, Farabi’nin, Kepler’in, Bonatti’nin, Pisagorun ve daha bir çok bilim insanının aynı zamanda astroloji adına çalışmalar yaptığını hatta astrolog olduğunu biliyor muydunuz ? Hatta Hipokrat’ın, ‘’Astrolojiyi bilmeyen bir tıp hekimi düşünemiyorum’’ dediğini biliyor muydunuz ?  Veya Einstein’ın "Astroloji kendi başına bir bilimdir ve aydınlatıcı bir bilgi yığını ihtiva eder. Bana bir sürü şey öğretti, astrolojiye çok şey borçluyum. Jeofizik bulgu, yıldızların ve gezegenlerin yeryüzüyle bağlantılı gücünü gözler önüne seriyor. O halde astroloji de bir ölçüde bu gücü sağlamlaştırıyor demektir. Bu nedenle astroloji insanlığa hayat veren bir iksir gibidir."  dediğini… Peki sizce astrologlar sadece insanların burçlarına göre mi analizlerde bulunuyor ? Elbette değil, burçlar sadece insanların daha kolay anlayabilmesi için kullanılan takım yıldızlarının isimleridir. Biz boğa dediğimiz zaman aslında ‘’Boğa Takım Yıldızı’’ndan bahsetmek isteriz. Güneş, ay ve diğer bütün gezegenleri bir taslak üzerinde etkilerini inceleriz, bir çalışma prensibimiz, kurallarımız, kullandığımız istatistikler vardır. Öyle mahalle bakalı Mehmet amca stili köşe yazısı yazmaya benzemez bizim işimiz.  Şu konuda sadece hak verebilirim, nasıl her mesleğin maskaraları var ise, aynı şekilde bizim işimizinde maskalaraları bulunmakta! Eğitimsiz, işsiz, güçsüz takımın popülerite kazanmak ve günü kurtarmak adına abuk sabuk şeyler yazıp, çizen bir kesim var. Şarkı sözlerini burçlarla ilişkilendirerek twit atanlar mı dersiniz, daha gökyüzünde yeni ay zamanını bile doğru yazamayan mı, yoksa atasözleri ve deyimleri burçlara ekleyerek insanları kandıran mı? İşte bunlarda bizim işimizin cilveleri!

Türkiye’de üniversite seviyesinde eğitim bölümünün açılmaması bu konunun bilimsel veya eğitim gerekmediğini göstermez. Tabi sığ bir görüşle sadece Türkiye’yi baz almıyorsanız. Mesela Amerika Seattle şehrinde Kepler akademisi, Galler Üniversitesi, Londra üniversitesi, Avusturya ve Viyanada Akademilerde…vb bir çok yerde astroloji eğitimi verilmektedir.  

Kıssadan hisse, iyi ki yıl sonu geldi ki bazı köşe yazarları astrologlar üzerinden CER’e çıkabiliyor… Yatıp kalkıp dua edin, yoksa yazacak malzemeniz kalmayacak…